Zbiorniki dla browarów

Zbiorniki dla browarów

Generalnie, zbiorniki dla browarów, to dwie konstrukcje, które od samego początku zaprojektowano z myślą o stworzeniu optymalnych warunków do fermentacji brzeczki oraz przechowywania piwa. Chodzi tu mianowicie o tankofermentor z dnem stożkowym CKT oraz zbiornik pośredniczący BBT.

Tankofermentor z dnem stożkowym CKT 

W zbiorniku fermentacyjnym z dnem stożkowym CKT, proces fermentacji brzeczki przebiega niezwykle efektywnie. Termoizolacja oraz zaawansowany system kontroli temperatury dbają o to, aby w zbiorniku panowały idealne warunki do rozkładu cukrów. Zbiorniki tego typu certyfikuje się w dwóch kategoriach: niskie ciśnienie (1.5 bar) oraz wysokie ciśnienie (3.0 bar), zgodnie z P.E.D. 2014/68/UE . Zbiorniki CKT produkuje się w wersjach o łącznej pojemności do 20000 litrów (200 hl). Standardowo wykonuje się je ze stali nierdzewnej AISI 304. Opcjonalnie, mogą być wyprodukowane w całości ze stali w gatunku AISI 316L.

Zbiorniki cylindryczne do przechowywania piwa pod ciśnieniem

Cylindryczne zbiorniki do przechowywania czystego napoju BBT (Bright Beer Tank), to zbiorniki ciśnieniowe ze stali nierdzewnej. Stworzono je z przeznaczeniem do czasowego przechowywania sfinalizowanych napojów pod ciśnieniem. Zbiorników BBT zwykle używa się do filtrowania napojów, a także w układach do napełniania napojów w butelkach lub beczułkach. Wreszcie do innych czynności końcowych podczas produkcji piwa, wina lub cydru.

Wyświetlanie wszystkich 2 wyników