Włazy do zbiorników drewnianych

Włazy do zbiorników drewnianych (beczek)

Włazy do zbiorników drewnianych zaspokajają przede wszystkim potrzeby wytwórców wina. Produkuje się je standardowo ze stali nierdzewnej w gatunku AISI 304, a opcjonalnie ze stali w gatunku AISI 316L.

Do wina używa się beczek o różnej wielkości, ale najczęściej tylko z trzech gatunków dębu: szypułkowego, bezszypułkowego oraz amerykańskiego dębu białego.

Najpopularniejsze są małe beczki zwane barrique o pojemności około 225 litrów. Używa się ich zazwyczaj jako beczek nowych. Beczki te były niegdyś typowe wyłącznie dla regionów Bordeaux i Burgundii. Aktualnie rozpowszechnione są praktycznie we wszystkich regionach winiarskich świata. Wina starzone w takich beczkach charakteryzują się wyraźnymi aromatami dębu.

W północnych i środkowych Włoszech tradycyjnie używa się wielkich beczek ze slawońskiego dębu, zwanych botti. Mają one pojemność od kilku, do nawet kilkunastu tysięcy litrów. Ze względu na inną proporcję powierzchni drewna do pojemności, wino dojrzewa w takich beczkach znacznie wolniej niż w barrique. Dodatkowo wino nie zyskuje dębowych aromatów, nawet jeśli jest to beczka zupełnie nowa.

We Francji gdzieniegdzie spotyka się duże, 900 litrowe beczki tonneau. Natomiast w Niemczech, Alzacji oraz środkowej Europie do fermentacji i starzenia win białych używa się tzw. fuder. Mają one pojemność 900–1200 litrów. Ich kształt jest często owalny w przekroju, dzięki czemu oszczędza się miejsce w piwnicy.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4