Włazy do zbiorników drewnianych

Włazy do zbiorników drewnianych (beczek)

Włazy do zbiorników drewnianych konstrukcyjnie dostosowuje się do zabudowy w dużych beczkach dębowych. Produkuje się je standardowo ze stali nierdzewnej w gatunku AISI 304, opcjonalnie w gatunku AISI 316L. Do wina używa się beczek różnej wielkości. Najpopularniejsze są małe beczki zwane barrique o pojemności około 225 l. Używa się ich zazwyczaj jako beczek nowych. Beczki te były niegdyś typowe wyłącznie dla regionów Bordeaux i Burgundii. Aktualnie rozpowszechnione są praktycznie we wszystkich regionach winiarskich świata. Wina starzone w takich beczkach charakteryzują się wyraźnymi aromatami dębu. W północnych i środkowych Włoszech tradycyjnie używa się wielkich beczek ze slawońskiego dębu, zwanych botti. Mają one pojemność od kilku, do nawet kilkunastu tysięcy litrów. Ze względu na inną proporcję powierzchni drewna do pojemności, wino dojrzewa w takich beczkach znacznie wolniej niż w barrique. Dodatkowo wino nie zyskuje dębowych aromatów, nawet jeśli jest to beczka zupełnie nowa. We Francji gdzieniegdzie spotyka się duże, 900 litrowe beczki tonneau. Inny rodzaj beczki, tradycyjnie używany w Niemczech, Alzacji i środkowej Europie do fermentacji i starzenia win białych, to tzw. fuder. Mają one pojemność 900–1200 litrów. Ich kształt jest często owalny w przekroju dla oszczędności miejsca w piwnicy.

Wyświetlanie wszystkich 4 wyników