Włazy do zbiorników winiarskich

Kadzie ze stali nierdzewnej to serce niemal każdej winiarni – ciężko sobie wyobrazić bez nich pracę współczesnego winiarza. Aby zapewnić im długą żywotność, a co najważniejsze wysoką jakość końcowego wytworu (wina), każdy z takich zbiorników musi być regularnie poddawany czyszczeniu i konserwacji. W tym celu w zbiornikach winiarskich montowane są włazy rewizyjne, które znacząco ułatwiają lub wręcz umożliwiają prowadzenie systematycznych prac serwisowych.

Jakie włazy stosowane są w zbiornikach winiarskich?

Rodzaj instalowanego włazu ściśle wiąże się z przeznaczeniem zbiornika winiarskiego. Wśród tanków używanych w winiarni znajdować się bowiem mogą:

  • bezciśnieniowe tanki fermentacyjne i magazynowe,
  • zbiorniki ciśnieniowe (najczęściej do produkcji win musujących metodą Charmata),
  • zbiorniki termoizolowane,
  • maszyny i urządzenia do produkcji wina,
  • drewniane beczki do przechowywania i starzenia wina.

Włazy do stalowych zbiorników fermentacyjnych i magazynowych

Stalowe zbiorniki fermentacyjne i magazynowe, jako najbardziej rozpowszechnione zbiorniki winiarskie, wyposażane są najczęściej w dwa rodzaje włazów:

  • okrągły właz górny,
  • owalny właz boczny.

Właz górny okrągły zbiornika fermentacyjnego to zwykle lekka, bezciśnieniowa konstrukcja o średnicy około 400-500 mm. Pokrywa włazu bardzo często posiada specjalną, wydzieloną strefę przeznaczoną do wykonania otworu i zainstalowania w nim zaworu oddechowego. Właz górny okrągły zamykany jest zazwyczaj przy pomocy jednego lub kilku pokręteł, które zapewniają docisk pokrywy do ramy (kołnierza włazu). Między ramą a kołnierzem włazu zamontowana jest uszczelka, która po dociśnięciu pokrywy separuje znajdujący się we wnętrzu płyn od czynników zewnętrznych.

 

Z magazynu

Właz okrągły

W1/C/MINI (DN150)
Z magazynu

Właz okrągły

W1/A (DN220-DN600)

Właz okrągły

E/1M (DN223-DN1540)

Właz okrągły

E40/1F (DN402)

Właz okrągły

E117 (DN300)

Właz okrągły

E118 (DN400)

Właz okrągły

A520 (DN200-DN600)

Właz okrągły

A790 (DN200-DN300)

Właz okrągły

A800 (DN300-DN420)

Właz okrągły

P31-240 (DN200-DN599)

Włazy boczne owalne są elementem wyposażenia winiarskich zbiorników o większej średnicy i pojemności. Boczny właz nierdzewny montowany jest zazwyczaj w dolnej części poszycia zewnętrznego zbiornika, na wysokości umożliwiającej swobodny dostęp do otworu. Cechą charakterystyczną włazów bocznych jest pokrywa otwierana do wewnątrz (czasem z opcją wyciągnięcia na zewnątrz, na przykład w celach czyszczenia).

Włazy owalne boczne występują ponadto także w wersji doginanej do średnicy zbiornika. Rozwiązanie to ze względu na brak wystających części (kołnierza montażowego), zapewnia niezwykle estetyczny wygląd zbiornika winiarskiego.

Właz doginany do średnicy zbiornika
Właz doginany do średnicy zbiornika

Włazy do zbiorników ciśnieniowych i termoizolowanych

W przypadku zbiorników do produkcji wina musującego zachodzi koniczność instalacji włazów o podwyższonej odporności ciśnieniowej. Tanki używane do produkcji wina metodą Charmata cechują się zazwyczaj odpornością około 6 bar, zatem włazy montowane w winiarskich zbiornikach ciśnieniowych również powinny być odporne co najmniej na wspomnianą wartość ciśnienia.

Najczęściej spotykanym rozwiązaniem inspekcyjnym dla winiarskich tanków ciśnieniowych są włazy owalne boczne. Duża część z nich może być bowiem używana w warunkach wysokiego ciśnienia, co wynika bezpośrednio z walorów konstrukcyjnych (grubszy kołnierz oraz pokrywa otwierana do wewnątrz). Owalne włazy montowane są zazwyczaj w dolnej części poszycia, a zatem są relatywnie łatwym punktem dostępu technicznego, zwłaszcza w przypadku zbiorników o dużej pojemności.

Alternatywnym rozwiązaniem w stosunku do włazów owalnych są okrągłe włazy ciśnieniowe. Wyposażone w co najmniej 4 lub 6 pokręteł włazy okrągłe montowane są w dachach zbiorników winiarskich. Z tego też względu spotykane są raczej w mniejszych zbiornikach winiarskich o pojemności około 1000-2000 litrów (jednak nie jest to reguła). Włazy ciśnieniowe podlegają bardzo często certyfikacji PED.

 

Izolowane termicznie zbiorniki na wino wyposażane są w większości przypadków w boczny właz owalny. Rozwiązanie to wymaga jednak zainstalowania dodatkowych, termicznie izolowanych, zewnętrznych drzwi dostępowych, które będą zapobiegać wymianie cieplnej w obszarze włazu owalnego.

Włazy do maszyn i urządzeń winiarskich

Wśród urządzeń wykorzystywanych do produkcji wina popularność zdobyły boczne włazy prostokątne. Można je spotkać między innymi w zbiornikach z systemem remontage (pump over), a także w prasach zbiornikowych. Włazy prostokątne w przypadku takich zbiorników montowane są w skrajnie dolnej części płaszcza bocznego, aby maksymalnie ułatwić manualne usuwanie pozostałości z dna zbiornika poprzez otwór rewizyjny.

Włazy do drewnianych beczek na wino

Nierdzewne włazy stanowią również wyposażenie drewnianych beczek na wino o dużej pojemności. Włazy przeznaczone do montażu w beczkach drewnianych występują w dwóch wersjach:

  • z pokrywą otwieraną na zewnątrz oraz kołnierzem mocowanym na zewnątrz zbiornika (przy pomocy śrub),
  • z pokrywą otwieraną do wewnątrz oraz kołnierzem do częściowej zabudowy w deklu beczki.

Część włazów do beczek posiada również dodatkową wylewkę umieszczoną pod drzwiami włazu, która pomaga w procesie opróżniania i czyszczenia zbiornika.

Włazy nierdzewne z wylewką w beczkach drewnianych
Włazy nierdzewne z wylewką w beczkach drewnianych

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
skontaktuj się z nami