Właz nierdzewny to nieodłączny element większości kadzi i zbiorników browarniczych. Częstotliwość użytkowania oraz parametry procesów występujących podczas produkcji piwa wymagają od nierdzewnych włazów wyjątkowej trwałości, odporności ciśnieniowej, ale także estetycznego wyglądu – wszak wnętrze browaru to niejednokrotnie jego wizytówka, otwarta na częste wizyty gości.
Jakie włazy można napotkać w browarze? W jakich urządzeniach są instalowane? I finalnie – czym się kierować przy wyborze odpowiedniego włazu do zbiorników browarniczych?
Na ogół w browarnictwie wykorzystywane są włazy we wszystkich dostępnych kształtach – okrągłe, owalne oraz prostokątne. Istnieją jednak dość powszechne zwyczaje dotyczące ich zastosowania. Różne rodzaje włazów używane są bowiem w poszczególnych zbiornikach wykorzystywanych w browarze.
W kadziach zacierno-warzelnych oraz innych zbiornikach, w których nie występuje podwyższone ciśnienie robocze wykorzystywane są zazwyczaj bezciśnieniowe włazy okrągłe. W przypadku tego typu zbiorników istotnym parametrem pozostaje jednak temperatura pracy, oscylująca często w okolicach 100°C – ma to istotny wpływ na dobór uszczelnienia włazu, którym zazwyczaj jest EPDM.
Włazy okrągłe do kadzi warzelniczych posiadają często jeszcze jedną, istotną cechę – możliwość odchylenia pokrywy na bok. W przypadku włazów z odsuwaną na bok pokrywą nie występuje bowiem konieczność prostopadłego podnoszenia każdorazowo całej pokrywy i wykonywania pełnego ruchu o łuku 180° – wystarczy jedynie poluzowanie docisku (pokrętła) oraz delikatne uniesienie pokrywy, aby odsunąć ją w wybranym kierunku. Rozwiązanie to pozwala zatem nawet na częściowe zakrycie otworu w trakcie prowadzenia bieżących prac przy zbiorniku (np. dodawanie składnika do produkcji).
Grupą włazów, która cieszy się szczególną popularnością wśród browarników są włazy ze szklaną (przezierną) pokrywą. Rozwiązanie to umożliwia stałą, wizualną kontrolę medium znajdującego się w zbiorniku. Szkło stosowane w tego typu włazach cechuje się zazwyczaj odpornością temperaturową do 120°C, a w zależności od wersji, włazy ze szklaną pokrywą mogą występować w opcji bezciśnieniowej lub ciśnieniowej (odporność do max 2.0 bar).
Właz okrągły
Właz okrągły
Włazy prostokątne w browarnictwie stosowane są najczęściej jako zakrycie bocznego otworu inspekcyjnego kadzi warzelniczych. Umożliwiają tym samym zarówno dostateczną kontrolę techniczną, jak i czyszczenie zbiornika oraz prowadzenie bieżącej konserwacji. W przypadku kadzi warzelno-zaciernych najczęściej stosowanymi rodzajami włazów prostokątnych są te o wymiarach około 400x300 mm oraz 400x530 mm.
Istotną grupą włazów w browarnictwie są włazy ciśnieniowe. Te w kształcie owalnym odpowiadają zazwyczaj za zakrycie bocznego otworu inspekcyjnego w zbiornikach CKT i BBT. Włazy okrągłe będą natomiast stanowiły górny element inspekcyjny tych samych zbiorników. Włazy owalne stosowane przy produkcji piwa cechują się zazwyczaj odpornością ciśnieniową do 3.0 bar oraz montowane są w bocznym poszyciu zbiorników. W grupie ciśnieniowych włazów owalnych występują:
modele ze standardowym kołnierzem montażowym,
wersje doginane do średnicy zbiornika.
Grupa włazów owalnych doginanych do krzywizny tanku jest szczególnie pożądana w przypadku browarów. Zapewniają one bowiem niezwykle estetyczny wygląd zbiorników CKT i BBT, a co za tym idzie – wpływają na ogólny odbiór wizualny wnętrza browaru.
Włazy okrągłe ciśnieniowe w zbiornikach CKT oraz BBT używane są zarówno jako dodatkowy element rewizyjny (uzupełniający do bocznych włazów owalnych) lub jako alternatywa dla bocznego otworu inspekcyjnego. Ich montaż odbywa się w dachu (górnej dennicy) tanków ciśnieniowych, zaś ich odporność ciśnieniowa (podobnie jak w przypadku włazów owalnych) wynosi zazwyczaj 3.0 bar.
Używamy cookies