Włazy do browarów

Właz nierdzewny to nieodłączny element większości kadzi i zbiorników browarniczych. Częstotliwość użytkowania oraz parametry procesów występujących podczas produkcji piwa wymagają od nierdzewnych włazów wyjątkowej trwałości, odporności ciśnieniowej, ale także estetycznego wyglądu – wszak wnętrze browaru to niejednokrotnie jego wizytówka, otwarta na częste wizyty gości.

 

Jakie włazy można napotkać w browarze? W jakich urządzeniach są instalowane? I finalnie – czym się kierować przy wyborze odpowiedniego włazu do zbiorników browarniczych?

Włazy nierdzewne dla browarów - główne rodzaje

Na ogół w browarnictwie wykorzystywane są włazy we wszystkich dostępnych kształtach – okrągłe, owalne oraz prostokątne. Istnieją jednak dość powszechne zwyczaje dotyczące ich zastosowania. Różne rodzaje włazów używane są bowiem w poszczególnych zbiornikach wykorzystywanych w browarze.

Włazy do kadzi zacierno-warzelnych

W kadziach zacierno-warzelnych oraz innych zbiornikach, w których nie występuje podwyższone ciśnienie robocze wykorzystywane są zazwyczaj bezciśnieniowe włazy okrągłe. W przypadku tego typu zbiorników istotnym parametrem pozostaje jednak temperatura pracy, oscylująca często w okolicach 100°C – ma to istotny wpływ na dobór uszczelnienia włazu, którym zazwyczaj jest EPDM.

 

Włazy okrągłe do kadzi warzelniczych posiadają często jeszcze jedną, istotną cechę – możliwość odchylenia pokrywy na bok. W przypadku włazów z odsuwaną na bok pokrywą nie występuje bowiem konieczność prostopadłego podnoszenia każdorazowo całej pokrywy i wykonywania pełnego ruchu o łuku 180° – wystarczy jedynie poluzowanie docisku (pokrętła) oraz delikatne uniesienie pokrywy, aby odsunąć ją w wybranym kierunku. Rozwiązanie to pozwala zatem nawet na częściowe zakrycie otworu w trakcie prowadzenia bieżących prac przy zbiorniku (np. dodawanie składnika do produkcji).

Właz okrągły - widok z boku
Właz okrągły - widok z góry

Szklana pokrywa w okrągłych włazach dla browarów

Grupą włazów, która cieszy się szczególną popularnością wśród browarników są włazy ze szklaną (przezierną) pokrywą. Rozwiązanie to umożliwia stałą, wizualną kontrolę medium znajdującego się w zbiorniku. Szkło stosowane w tego typu włazach cechuje się zazwyczaj odpornością temperaturową do 120°C, a w zależności od wersji, włazy ze szklaną pokrywą mogą występować w opcji bezciśnieniowej lub ciśnieniowej (odporność do max 2.0 bar).

 

Właz okrągły C47 (DN300-DN600)

Właz okrągły

C47 (DN300-DN600)

  • Ciśnienie do 2.0 bar
  • Próżnia do -1.0 bar
  • Montaż w dachu zbiornika
  • Pokrywa szklana, uchylna z zawiasem i uchwytem
  • Szkło hartowane (do +120°C)
  • Uszczelka montowana na ramie
  • Wielopunktowy docisk
  • Profil uszczelki: o-ring
  • Dostępne średnice: DN300 / DN400 / DN500 / DN600
Właz okrągły XG400 (DN400-DN500)

Właz okrągły

XG400 (DN400-DN500)

  • Właz bezciśnieniowy
  • Montaż w dachu zbiornika
  • Pokrywa szklana, uchylna z zawiasem i uchwytem
  • Szkło sodowo-wapniowe hartowane (do +120°C)
  • Wykonany ze stali nierdzewnej AISI 316
  • Materiał uszczelki: silikon
  • Dostępne średnice: DN400 / DN450 / DN500
  • Opcjonalnie: wycinana laserowo krata zabezpieczająca

Włazy prostokątne w kadziach browarniczych

Włazy prostokątne w browarnictwie stosowane są najczęściej jako zakrycie bocznego otworu inspekcyjnego kadzi warzelniczych. Umożliwiają tym samym zarówno dostateczną kontrolę techniczną, jak i czyszczenie zbiornika oraz prowadzenie bieżącej konserwacji. W przypadku kadzi warzelno-zaciernych najczęściej stosowanymi rodzajami włazów prostokątnych są te o wymiarach około 400x300 mm oraz 400x530 mm.

 

Z magazynu

Właz prostokątny

W2/D (424x316)
Z magazynu

Właz prostokątny

W2/A (530x406)
Z magazynu

Właz prostokątny

W2/E (175x225)

Właz prostokątny

E116 (406x530)

Właz prostokątny

E121 (424x316)

Właz prostokątny

E132 (450x750)

Właz prostokątny

A363R (400x530)

Właz prostokątny

A373 (310x420)

Właz prostokątny

P23-210 (314x424)

Browarnicze włazy ciśnieniowe do zbiorników fermentacyjnych

Istotną grupą włazów w browarnictwie są włazy ciśnieniowe. Te w kształcie owalnym odpowiadają zazwyczaj za zakrycie bocznego otworu inspekcyjnego w zbiornikach CKT i BBT. Włazy okrągłe będą natomiast stanowiły górny element inspekcyjny tych samych zbiorników. Włazy owalne stosowane przy produkcji piwa cechują się zazwyczaj odpornością ciśnieniową do 3.0 bar oraz montowane są w bocznym poszyciu zbiorników. W grupie ciśnieniowych włazów owalnych występują:

  • modele ze standardowym kołnierzem montażowym,

  • wersje doginane do średnicy zbiornika.

Właz doginany do średnicy zbiornika
Właz doginany do średnicy zbiornika

Grupa włazów owalnych doginanych do krzywizny tanku jest szczególnie pożądana w przypadku browarów. Zapewniają one bowiem niezwykle estetyczny wygląd zbiorników CKT i BBT, a co za tym idzie – wpływają na ogólny odbiór wizualny wnętrza browaru.

 

Włazy okrągłe ciśnieniowe w zbiornikach CKT oraz BBT używane są zarówno jako dodatkowy element rewizyjny (uzupełniający do bocznych włazów owalnych) lub jako alternatywa dla bocznego otworu inspekcyjnego. Ich montaż odbywa się w dachu (górnej dennicy) tanków ciśnieniowych, zaś ich odporność ciśnieniowa (podobnie jak w przypadku włazów owalnych) wynosi zazwyczaj 3.0 bar.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
skontaktuj się z nami