Produkcja żywności wymaga zachowania wysokich standardów czystości na każdym jej etapie. Odpowiednie normy, procedury oraz praktyki stoją na straży naszego zdrowia, oraz sprzyjają utrzymaniu wysokiej jakości wyrobów. Dużo wymaga się także od urządzeń i maszyn biorących udział w procesach produkcji żywności. Już w fazie ich projektowania uwzględnia się wiele detali konstrukcyjnych sprzyjających zachowaniu środowiska wolnego od niepożądanych mikroorganizmów. Urządzeniami, które w różnych formach często wykorzystuje się na wielu etapach produkcji, są zbiorniki nierdzewne.
Różnorodność zbiorników oraz silosów wykorzystywanych w produkcji artykułów spożywczych wynika bezpośrednio z potrzeb procesów występujących w zakładach przetwórczych, oraz fabrykach. Mleczarnie, browary, gorzelnie, winnice, przetwórnie warzyw i owoców, przemysł mięsny i wędliniarski, przemysł olejarski, wytwórnie pasz, młyny - każdy z tych obszarów używa wyspecjalizowanych zbiorników i silosów ze stali nierdzewnej. Co istotne, w produkcji, przechowywaniu i transporcie pojawiają się zarówno zbiorniki otwarte jak i zamknięte, bezciśnieniowe jak i ciśnieniowe. Rozpoznawalnym zaś elementem wyposażenia większości zbiorników oraz sporej grupy silosów są włazy nierdzewne.
Włazy spełniają w zbiornikach kilka funkcji, jednakże dwie są kluczowe:
Tym samym montaż włazów w zbiornikach wydaje się być czymś nieodzownym i pożądanym. Niestety, w skrajnych przypadkach, użycie nieodpowiedniego włazu może stać się źródłem wielu problemów i zagrożeń. Jednym z nich jest kontaminacja.
Każdy właz nierdzewny – bez względu na kształt i rozmiary – składa się z kliku podstawowych elementów. Jednym z głównych jest rama (kołnierz montażowy), którą najczęściej metodą spawania, łączy się trwale z poszyciem zbiornika. Element ten jest niezbędny do funkcjonowania włazu, ale w niektórych przypadkach stanowi poważną przeszkodę w kontekście zachowania wysokich standardów higieny.
Półka powstająca we wnętrzu zbiornika w wyniku zamontowania ramy (kołnierza) włazu w bocznym poszyciu zbiornika, staje się mimowolnie miejscem odkładania resztek zawartości medium znajdującego się w zbiorniku. W zdecydowanej większości przypadków mycie i sterylizacja zbiorników po ich opróżnieniu załatwiają sprawę i przygotowują zbiornik do przyjęcia kolejnej zawartości. W ekstremalnych przypadkach, mycie nie usuwa drobin zalegających na ramie (kołnierzu), co prowadzi do namnażania bakterii i wystąpienia zagrożenia mikrobiologicznego.
Oczywistym rozwiązaniem problemu osadzania się zanieczyszczeń w obszarze zamknięcia zbiornika, byłoby wyeliminowanie włazu. Jednak w zdecydowanej większości przypadków jest to po prostu niemożliwe. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą specjalne odmiany owalnych (elipsoidalnych) włazów nierdzewnych: włazy owalne doginane do krzywizny zbiornika.
We włazach tego rodzaju wyeliminowano lub skrajnie zmniejszono krytyczny element konstrukcji, jakim jest rama montażowa (kołnierz montażowy). Doginane włazy owalne z powodzeniem montuje się w zbiornikach o średnicy nawet 900 mm.
Modele takie jak E126RS, E128RS czy A308 bardzo chętnie wybierane są przez projektantów nie tylko w przypadku zbiorników higienicznych, ale także tych, które w zamiarze mają cechować się wyjątkowym wyglądem. Opływowy kształt zamknięcia jest szczególnie ceniony w browarach i winiarniach, gdzie zbiorniki zazwyczaj stanowią część powierzchni otwartej na wizyty gości. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w zakładkach Włazy do zbiorników winiarskich i Włazy do browarów.
Na tle włazów owalnych doginanych do średnicy zbiornika szczególnie wyróżnia się model A309IG.
Ta przemyślana i nowatorska konstrukcja jest ewenementem na skalę europejską. Poza brakiem ramy (kołnierza), wyróżnia się odpowiednio wyprofilowaną do krzywizny zbiornika, idealnie wykończoną, polerowaną pokrywą, pozbawioną wszelkich wgłębień i załamań. Wiele detali włazu wykańczanych jest ręcznie, przez najwyższej klasy rzemieślników, co gwarantuje niezrównaną jakość i precyzję. Co więcej, unikalna, całkowicie płaska konstrukcja pokrywy, daje możliwość jej wygięcia do zbiorników o średnicy minimalnej 700 mm.
Cechy konstrukcyjne oraz jakość wykończenia powierzchni mających kontakt z czynnikiem roboczym eliminują ryzyko przylegania produktu do włazu. Z tych powodów jest to właz przeznaczony do wszelkiego typu aplikacji higienicznych, w których czynnikami roboczymi są płyny i proszki. Głównymi obszarami zastosowania są zbiorniki przeznaczone do pracy w przemyśle spożywczym (włazy do produkcji spożywczej), mleczarskim (włazy mleczarskie), kosmetycznym i biotechnologicznym. Mogą być wykorzystane również wszędzie tam, gdzie zachowanie wysokich standardów higienicznych ma kluczowe znaczenie. Należy jednak pamiętać, aby zastosowanie włazu do konkretnej aplikacji poprzedzić gruntowną analizą procesu oraz środowiska pracy.
Używamy cookies