Właz owalny nierdzewny E156
Właz owalny nierdzewny E156 to bardzo duży właz o mocnej i zwartej konstrukcji, który otwiera się do wewnątrz zbiornika. Co więcej, ponad półmetrowy otwór powstały w poszyciu zbiornika po otwarciu włazu zapewnia swobodny dostęp do jego wnętrza podczas prac serwisowych lub czynności inspekcyjnych. Solidny zawias wewnętrzny utrzymuje bezpiecznie pokrywę włazu w pozycji otwartej. Ten typ włazu wyposaża się w uszczelkę zamontowaną na obwodzie kołnierza/ramy i montuje się w bocznym poszyciu zbiorników nierdzewnych.
Zastosowanie włazu owalnego E156
Duży właz owalny E156 szeroko stosuje się w zbiornikach nierdzewnych i kwasoodpornych wykorzystywanych między innymi w:
- przemyśle spożywczym,
- browarnictwie,
- przemyśle mleczarskim,
- produkcji napojów,
- gorzelnictwie,
- przemyśle kosmetycznym,
- przemyśle chemicznym i biotechnologicznym.
Ponadto właz typu E156 z powodzeniem używa się we wszelkiego typu aplikacjach wymagających zachowania wysokich standardów czystości i/lub podwyższonej odporności na korozję.
Planując użycie włazu owalnego w konkretnym środowisku pracy, należy przed dokonaniem ostatecznego wyboru, szczegółowo rozpoznać czynniki mające wpływ na prawidłowe działanie włazu. Do najważniejszych należą: ciśnienie robocze i testowe oraz temperatury – robocza i maksymalna. Nie można także zapomnieć o charakterystyce fizykochemicznej medium roboczego, z jakim będą miały bezpośredni kontakt mokre części włazu. Należy koniecznie upewnić się co do odporności chemicznej materiałów użytych do budowy włazu – zarówno stali nierdzewnej jak i polimerów, z których produkuje się uszczelki.
Model | H [mm] | S1 [mm] | S2 [mm] | MAX [bar] | WAGA [kg] |
---|---|---|---|---|---|
E156 | 100 | 10 | 3 | 2.0 | 22.5 |
Parametry techniczne
Seria produktowa | Seria E |
---|---|
Wymiar | L (dłuższy bok włazu między 501-700 mm) |
Kształt | Włazy owalne |
Typ | Ciśnieniowe |
Wysokość kołnierza (w mm) | 100 mm |
Grubość ścianki kołnierza (w mm) | 10.0 mm |
Sposób otwierania | Do wewnątrz |
Branża | Browarnictwo, Chemia, Mleczarstwo, Produkcja spożywcza, Winiarstwo |
Sposób montażu | w poszyciu (na boku) zbiornika |
Ciśnienie | 0.5 - 2.5 bar |
Podciśnienie | nie dotyczy |
Certyfikat PED | nie |
Rodzaj stali | AISI 304/304L, AISI 316/316L |
Materiał uszczelnienia | EPDM, Silikon |
Materiał pokrętła | INOX |