Właz aseptyczny (a ściślej mówiąc - właz z pokrywą aseptyczną) jest rodzajem zamknięcia zbiornikowego używanego przede wszystkim w miejscach, gdzie wymagana jest szczególna dbałość o higienę wytwarzania lub przechowywania produktów.
Charakterystyczną cechą włazów aseptycznych jest wypukłość pokrywy, a także jej polerowane wykończenie. Dzięki takiej konstrukcji, jak również niezwykle gładkiej powierzchni, do pokrywy nie przylegają płyny. Co więcej, rozwiązanie to znacząco ułatwia mycie włazów oraz zapobiega osadzaniu się na pokrywie zanieczyszczeń.
Włazy z pokrywami aseptycznymi stosowane są zarówno w urządzeniach przemysłu spożywczego, jak i wielu innych dziedzinach (między innymi: w przemyśle chemicznym, biotechnologicznym, a także w farmacji).
Popularnym zastosowaniem włazów aseptycznych jest również ich montaż w górnej części zbiorników o dużych pojemnościach, posadowionych na zewnątrz. Dzięki wypukłej i gładkiej pokrywie, w przypadku wystąpienia niekorzystnych warunków atmosferycznych (takich jak deszcz), woda swobodnie spływa z pokrywy włazu i nie zalega na zbiorniku.