Właz ciśnieniowy

Właz ciśnieniowy

właz ciśnieniowy, to produkt, która spełnia najbardziej rygorystyczne wymagania techniczne i jakościowe.

Zgodnie z wytycznymi, które zawarte są w Dyrektywie Urządzeń Ciśnieniowych PED 2014/68/UE zbiorniki, które podlegają nadciśnieniu wewnętrznemu większemu niż 0,5 bar (50 kPa), określa się jako zbiorniki ciśnieniowe.

W zbiornikach ciśnieniowych montuje się właz, który również musi spełnić parametry uwzględnione w dyrektywie PED. Aby mieć pewność właściwego działania, właz taki poddaje się odpowiednim próbom oraz testom w certyfikowanych laboratoriach. Wyniki testów odnotowuje się w specjalnym dokumencie (paszporcie), dostarczanym wraz z włazem. Badania i próby, którym poddaje się produkty wiążą się z określonymi kosztami, dlatego też  jest on znacząco droższy od włazu bezciśnieniowego.

Ciśnieniowy właz w zależności od kształtu i konstrukcji montuje się w dachu lub boku zbiornika. Z powodzeniem wykorzystuje się go w wielu gałęziach przemysłu. Spotyka się go w zbiornikach fermentacyjnych stosowanych w browarnictwie i w reaktorach używanych w przemyśle chemicznym oraz biotechnologicznym. W wersji z pokrywą aseptyczną,  używa się go w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Wyświetlanie 1–12 z 17 wyników